• Szivárgásvizsgálat

A szivárgásvizsgálat elmulasztása sokba kerülhet

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint a klímagáz-szabályozás – ideértve a fluortartalmú üvegházhatású gázokat és ózonréteget lebontó anyagokat -, ezzel együttesen a végrehajtási feladatok ellátása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladatkörébe került.
A szivárgásvizsgálat egy kötelező feladat mindenki számára akik hűtőberendezést üzemeltetnek. Tekintettel arra, hogy ez egy szankcionált rendelet, ezért ezt kötelezően el kell végezni.

Amennyiben az üzemeltető a kötelező szivárgásvizsgálatot már legalább egy alkalommal elvégeztette, akkor a szivárgásvizsgálati tervek rendelkezésre állnak és a berendezések regisztrálásra kerültek a NKVH (Nemzeti klímavédelmi Hatóság) rendszerében.

A szivárgásvizsgálat elmulasztása esetén klímavédelmi bírság szabható ki

Ez a klímavédelmi bírság a szivárgásvizsgálat elmulasztása esetén hűtőkörönként a hűtőkör névleges F-ÜHG töltet minden 1 tonna széndioxid egyenértékű mennyiség után 5000 forint, de legalább 100 000 forint.

Mi az a szivárgásvizsgálat?

Minden hűtőrendszernek van egy elfogadott éves szivárgási rátája. Ennek elfogadott mértéke általánosságban a töltet 1-3 %-a.
A folyamat során azt vizsgálják, hogy az adott hűtőrendszeren fennáll-e ennél nagyobb mértékű szivárgás.
Amennyiben igen, úgy meg kell állapítani a pontos helyét, annak érdekében, hogy a javítás minél hamarabb megtörténjen. Ha a vizsgálat során szivárgás érzékelhető, meg kell keresni a kiváltó okot.

Még néhány gondolat a szivárgásvizsgálat részleteiről

A már említett rendelet hatályba lépésétől minden eladott, és felszerelt hűtőközeget tartalmazó készüléket regisztrálni kell az NKVH rendszerében, és ebben a regisztrációban a hűtőközeg töltet CO2 egyenértékét is fel kell tüntetni.

A regisztrációnál a végfelhasználó adatai is feltüntetésre kerülnek. Erre azért van szükség, hogy az NKVH mindenképpen tudomással bírjon arról, hogy kinek, milyen berendezése van, és annak mikor jár le a kötelező szivárgásvizsgálati határideje.

Ha egy légkondicionáló készülék szivárgásvizsgálatra kötelezett, a szereléskor a kivitelezőnek mindenképpen feladata, hogy ezt tudassa a megbízójával, és szükség esetén segítsen a regisztrációban.

 

Szivárgásvizsgálat esetén megelőzés sokkal olcsóbb, mint a büntetés

Amennyiben fontos az Ön számára a környezet védelme, akkor bizonyára egyetért velünk abban, hogy a megelőzés mindig hatékonyabb és olcsóbb, mintha egy mulasztás miatt kiszabott komoly bírságot kellene fizetnie.
Ha az Ön vállalkozása olyan berendezést működtet, mint például a klímaberendezés, a hőszivattyú, a folyadékhűtő, a hűtőház – és csak néhány létfontosságú berendezést említünk –, úgy gondoskodnia kell ezen eszközök törvényileg szabályos működéséről.

Ez egy törvényileg kötelező feladat, de ennek segítségével minden üzemeltető meggyőződhet arról, hogy a berendezésiből kiszabaduló hűtőközeg nem lépi túl a megengedett mértéket.

Az Ön cégének is szüksége lehet a szivárgásvizsgálatra, de lehet, hogy nem is tud róla.

Ha szeretné megtudni, ön is kötelezettje-e ennek a törvényi szabályozásnak érdemes utánajárni. Keressen bennünket bizalommal, amennyiben az itt leírtakkal kapcsolatban kérdése merülne fel. Akkor is várjuk jelentkezését, ha behatóbban szeretne megismerkedni a folyamattal.

Milyen területek jöhetnek szóba?

  • klíma,
  • folyadékhűtő,
  • valamint hőszivattyú szivárgásvizsgálat